III. Nemzeti Identitástábor – Kárpátalja

 Zalai Harangláb Egyesület  |   Programjaink  |   2017. október 16., hétfő  |   0

A Kárpát-medencei Magyar Civil Együttműködés (Nemzeti Együttműködési Közösség – Magyar siker) 2017. augusztus 7-13-án Kárpátaljai helyszínnel szervezte a harmadik nemzeti identitástábort. A táborba 3 országból (Magyarország, Erdély – Románia, Délvidék – Szerbia) érkeztek résztvevők. A program célja a kárpát-medencei magyarság közti párbeszéd és összefogás erősítése, a nemzeti identitás megőrzése, valamint a generációk közötti tudásátadás és a helyi kultúra megismerése.

Egyesületünk Népzenei együttesünkkel örömmel fogadta el a felkérést, hogy szintén részese legyen a programnak. A kulturális előadások mellett kézműves tevékenységek, csoportos népdaléneklések, énektanulás, néptánc tanulás és gyakorlás folyt. A tábor helyszíne Nagydobronyban volt, ahol folyt a dalpárbaj, a tánc és énektanulás. Több közösségépítő program és előadás zajlott, mi is felléptünk több helyszínen. Nagyszerű csapat kovácsolódott a különböző területről származó résztvevőkből, akik megismerkedhettek Nagydobronnyal, ellátogathattak Huszt, Visk, Técső, Munkács, Szolyva, Kisszelmenc, Ungvár, Szerednye településekre és a Vereckei-hágóra. A több helyszínre történt látogatáson zenéltünk Huszt várromjain, majd Visk református templomkertjében. Munkács várában csodálatos panoráma mellett kísértük a népzenei tánccsoportot. A helyszíneken további előadók mutatkoztak még be. Énekelt a temesvári Makkai Eszti és testvére Gergő, aki szépen gitározik is, hegedűlt papolci Váncza Manassé, aki Brahms Magyar táncából adott elő. Citerázott a szímői Bombitz Feri és szavalt Bús János és lánya Dorina. A Munkácsi vár látogatását követően a következő úti cél a Vereckei hágó volt, ahol a csoport az emlékműnél előadást tartott, természetesen a Zalai Harangláb Együttessel közösen. Az ötödik napon a nagydobronyi Csendes Nap programon meghallgattuk Balog Zoltán miniszter úr előadását is. Záróprogramként a nagydobronyi kultúrházban a résztvevők tábori Ki Mit Tud? versenyt szerveztek. Nagyszerű programsorozat volt, amiben öröm volt részt venni. A program célja megvalósult, hozzájárultunk a magyar identitás és összetartozás erősítéséhez.

Összetartozunk. Ez a föld a tiéd, ha elmész, visszavár. Visszajövünk. Ide is, Erdélybe is, Felvidékre, Délvidékre, Muravidékre, Csonkahonba. Élményekért, a dalért, a táncért, a szeretetért, a barátságért a magyarságért. Azért, hogy megint csordultig teljen a szívünk…

Fotók

Be the first to write a comment.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.